Dolar
32.60
Euro
34.82
Altın
2,379.97
ETH/USDT
3,100.40
BTC/USDT
64,987.00
BIST 100
9,456.93
Yaşam

'Ayla üşümesin diye battaniyeden kaban yaptım'

Kore Gazisi Öztürk, Kore'de hayat hikayesi sinemaya aktarılan Ayla'yı, anne ve babasını kaybetmiş perişan bir vaziyette yol kenarında bulduklarını belirterek "Sivil hayatta terzilik yapıyordum. Ayla üşümesin diye battaniyeden kaban yaptım" dedi.

Adem Demir  | 18.01.2018 - Güncelleme : 18.01.2018
'Ayla üşümesin diye battaniyeden kaban yaptım'

Istanbul

İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Şehit Yakınları ve Gaziler Koordinasyon Birimi, bir süredir "Tarihi Bilinci Uyandırma" amacıyla gazilerle öğrencileri bir araya getiriyor.

Bu kapsamda, Avcılar Meslek ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen 2018 yılının ilk "gazi-öğrenci" buluşması etkinliğinde konuşan Kore Gazisi Mehmet Ziya Öztürk, (90) anılarını ve tecrübelerini aktardı.

Birinci kafile ile Kore'ye savaşmaya gittiğini dile getiren Öztürk, Türk askerlerinin yol kenarında bulup sonradan "Ayla" adını verdikleri ve sonradan hayat hikayesi filme konu olan Ayla ile ilgili şunları paylaştı:

"Ayla'yı annesini ve babasını kaybetmiş perişan vaziyette yol kenarında bulduk. Bizim Süleyman (Emekli Astsubay Süleyman Dilbirliği), onu muhafaza altına aldı ve ona Ayla ismini koydu. Sivil hayatta terzilik yapıyordum. Ayla soğuktan üşümesin diye yeşil battaniyeden ona bir kaban yaptım ve giydirdim. Süleyman Dilbirliği bana teşekkür etti."

Türkiye Avrupa Yakası Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet Kendigel ise öğrencilere gaziliğin önemi konusunda bilgiler verdi.

Savaşta veya terörle mücadelede; kolu, bacağı veya herhangi bir uzuv kopmuş kişilere "malul gazi" denildiğini ifade eden Kendigel, "Malul gazi, görev yapamaz. Ama bizim gibi sağlam olanlara - en küçüğümüzün yaşı 87 - Muharip Gazi denir. Muharip gaziler, şimdi emir verseler muharebe edecek kişilerdir. Kore'ye gidenler sadece oraya sadece savaşmaya değil, tüm yetim çocuklara sahip çıkmak için gitti. Kahraman Türk Ordusu olarak Kore'de bir bina belirleyip adını Ankara Okulu koyarak yetim çocuklara sahip çıkmıştır." diye konuştu.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte öğretmen ve öğrenciler gazilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Etkinlik sonunda öğrenciler, gazilerin ellerini öperek uğurladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın