Dolar
32.54
Euro
34.91
Altın
2,329.51
ETH/USDT
3,144.50
BTC/USDT
64,200.00
BIST 100
9,716.77
Yaşam

Çukurova'nın Afrikalıları

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu'ya getirilen Sudanlıların bugün Adana'da yaşayan ve nüfusları oldukça azalan torunları, farklı görünüşleri ile geçmişten izler taşıyor.

15.01.2018 - Güncelleme : 15.01.2018
Çukurova'nın Afrikalıları Fotoğraf: AA/İsmihan Özgüven

ADANA - İsmihan Özgüven

Ataları Sudan'ın For bölgesinden getirilerek Adana'nın Yumurtalık ilçesinde "Forlar" adıyla kurulan köye yerleştirilen ve bir dönem sayıları 700'e kadar ulaşan Afrika kökenli Çukurovalıların geçmişlerine ilişkin tek bildikleri, başka bir ülkeden gelmiş olmaları.

Atalarının gelenek ve göreneklerini unutan Forlular, bir zamanlar köy olan daha sonra Yumurtalık ilçesi Asmalı Mahallesi'nin sokağı haline getirilen yerleşim yerlerinde az sayıdaki nüfuslarıyla yörenin gelenek ve göreneklerine uygun yaşıyor.

"Başka dil bilmiyoruz sadece Türkçemiz var"

Çukurovalı Afrikalılardan Ahmet Atarcık, atalarının Sudan'da For diye bilinen bir yerden Adana'ya gelerek yerleştiği bilgisine sahip olduğunu söyledi.

Kökenleriyle ilgili ne babası ne de dedesinin bir şey hatırladığını dile getiren Atarcık, şöyle konuştu:

"Buraya Sudan'dan bir kısım söylentiye göre muhafız bir kısım söylentiye göre de işçi olarak gelmişiz. Tam bilmiyoruz. Çok karışmışız. Zaman içerisinde evliliklerle çok karışmışız. Tam yozlaşmışız. Sudanlıyım da diyemiyorum. Bizimkiler geldiğinde Arapça konuşurlarmış. Kürtler ile evlilik yapmışız ama Kürtçe de bilmiyoruz. Başka dil bilmiyoruz sadece Türkçemiz var."

"Ülkemiz Türkiye"

Muzaffer Atarcık da ülkelerinin Türkiye olduğunu ve burada yaşamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Atarcık, bir zamanlar köy olan bölgede çok kalabalık bir nüfusa sahip bulunduklarını şimdi kökleri Sudan'dan gelen sadece dört hane kaldığını vurguladı.

Mahalle imamı Cuma Binbir de beş yıldır burada görev yaptığını ve ilk geldiğinde farklı renkte kişileri görünce şaşırdığını kaydetti.

Sudan'dan gelenlerin renklerinin bile artık değiştiğini dile getiren Binbir, "Zamanla dillerini, geçmişlerini unutmuşlar Türkleşmişler. Memleket, yurt olarak burayı seçmişler bizden bir farkları yok. Kendimizden bir parça olarak görüyoruz, hiçbir problemimiz yok. Kültürleri de bizim kültürümüz." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın