Dolar
32.36
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,561.00
BTC/USDT
70,778.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Ekmeğini 'agat taşı'ndan çıkarıyor

Ankara'nın Çubuk ilçesinde bedensel engelli 2 çocuk babası 30 yaşındaki Uğur Çevik, Ankara Kalkınma Ajansı ve Çubuk Belediyesinin açtığı atölyede öğrendiği agat taşı işlemeciliği sayesinde iş sahibi oldu.

14.12.2017 - Güncelleme : 15.12.2017
Ekmeğini 'agat taşı'ndan çıkarıyor Fotoğraf: AA/Hüseyin Yiğiner

ANKARA - Hüseyin Yiğiner

Ankara'nın Çubuk ilçesinde bedensel engelli 2 çocuk babası 30 yaşındaki Uğur Çevik, Ankara Kalkınma Ajansı ve Çubuk Belediyesinin açtığı atölyede öğrendiği agat taşı işlemeciliği sayesinde iş sahibi oldu.

Çevik, ilçede iş bulamayınca Ankara Kalkınma Ajansı ve Çubuk Belediyesi tarafından ortaklaşa kurulan Çubuk Agat Taşı İşleme Atölyesinde kursa katıldı. Altı ay devam ettiği kursta taş işlemeyi öğrenen ve işlediği taşlardan kolye, yüzük, tespih gibi ürünler yapan Çevik, bir taraftan yaptığı ürünleri internetten pazarlarken diğer taraftan da fuar ve festivallere katılarak Çubuk agat taşını tanıtıyor.

Katıldığı kurs sayesinde ekmeğini "taştan" çıkartmaya başlayan Çevik, AA muhabirine, uzun süre iş bulamadığını ve taş işleme atölyesindeki eğitimlere katıldığını söyledi.

Çevik, atölyede öğrendikleri sayesinde iş sahibi olduğunu belirterek, agat taşı işlemeciliğinin özellikle engelliler için gelir kapısı olabileceğini vurguladı.

"Bu işi engelli arkadaşlarıma öğretmek en büyük hayalim"

Yaklaşık bir yıldır agat taşı sayesinde evine ekmek götürdüğünü anlatan Çevik, şöyle devam etti:

"Altı aylık eğitimin sonunda agat taşı sayesinde hayata sımsıkı tutundum. Bugün kolye, yüzük, küpe, tespih ve masa aksesuarları yapıyorum. Agat taşıyla uğraşmak çok güzel bir şey, insanın her yönden pozitif olmasını sağlıyor. Bütün stresimizi, sıkıntımızı taşı işlerken atabiliyoruz. Deyim yerindeyse ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Önce köylere giderek bu taşı buluyor, bulduğumuz taşları atölyemize getirip temizliğini yaptıktan sonra kesim ve uygulama aşamalarını gerçekleştiriyoruz. Benim en büyük isteğim bir usta seviyesine gelene kadar işi bütün incelikleriyle öğrenebilmek ve benim gibi engellilere de bu mesleği öğretmek. Bu taşın başka vatandaşlarımızın da ekmek kapısı olmasını istiyorum ve ilçemizden dünyaya pazarlamak istiyorum. Bana ustam öğretti benim de bu işi engelli arkadaşlarıma öğretmek en büyük hayalim. Bunun için de elimden gelen gayreti gösteriyorum."

Sabahın erken saatlerinde başladığı işini gün batana kadar sürdürdüğünü anlatan Çevik, "Başka gelirim yok. Geçimimi böyle sağlıyorum. Sabah saat 07.00'de kalkarım, akşam 17.00'ye kadar çalışırım. Burada zamanın nasıl geçtiğini hiç bilmiyorum. Taşlarla uğraşmak bana huzur ve mutluluk veriyor." diye konuştu.

"Yetenekli ve istekli arkadaşlarımız atölyede ekmeklerini taştan çıkarıyorlar"

Atölyede usta öğretici olarak görev yapan Ömer Tosun ise verdikleri eğitimin kişilere gelir kapısı olduğunu görmenin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.