Yaşam

'Karanlıkların' yıldızı Öznur

Doğuştan görme engelli Öznur Alamur, beden eğitimi öğretmeninin yeteneğini keşfetmesiyle başladığı atletizmde başarıdan başarıya koşuyor.

29.04.2017 - Güncelleme : 30.04.2017
'Karanlıkların' yıldızı Öznur Fotoğraf: AA/Feride Pelin İnal

GAZİANTEP - Feride Pelin İnal

Gaziantepli doğuştan görme engelli Öznur Alamur, beden eğitimi öğretmeninin yeteneğini keşfetmesiyle başladığı atletizmle adeta yeniden doğdu.

Azmiyle, 4 yıllık spor hayatına Avrupa şampiyonluğu ve dünya üçüncülüğü gibi büyük başarılar sığdıran 20 yaşındaki milli atlet, dünya şampiyonluğu kazanarak adını spor tarihine yazdırmak istiyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda (BESYO) beden eğitimi öğretmenliği okuyan Alamur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spora Gaziantep Görme Engelliler Ortaokulunda okurken beden eğitimi öğretmenin yönlendirmesiyle başladığını söyledi.

Spor sayesinde öz güveninin geliştiğini ve daha mutlu olduğunu anlatan Alamur, spora golbol branşıyla başladığını, daha sonra bir süre gülle attığını belirterek bu branşların kendisine uygun olmaması ve antrenörünün yönlendirmesiyle atletizme geçtiğini kaydetti.

Öznur Alamur, görme engelli olduğu için kılavuz atletle birlikte koştuğunu, ilk başta zorlansa da bunun artık kendisine ayrı bir güç kattığını dile getirdi.

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) tarafından 2014 yılında İngiltere'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda 100, 200 ve 400 metrede üç altın madalya kazandığını anımsatan Alamur, "2016 yılında ise bin 500 metreye başladım ve Avrupa şampiyonu oldum. 2015 yılında Dünya Oyunları'ndan 3 bronz madalyayla döndüm. 2016'da da Rio Paralimpik Oyunları'na katıldım, sakatlığım sebebiyle yedinci oldum." dedi.

Engelli bireylere evde oturmak yerine herhangi bir spor branşıyla uğraşmaları tavsiyesinde bulunan Alamur, şöyle konuştu:

"Biz her ne kadar engelli olsak da bütün engelleri aşıp, engelsiz bireyler olarak yaşamalıyız. Kimse evde oturmasın. Herkes dışarıya çıksın. Çok güzel alanlar var. Herkes spor yapabilir. Spor insanı hayata bağlıyor. Bundan sonraki hedefim Londra'da düzenlenecek Görme Engelliler Dünya Atletizm Şampiyonası'nda birinci olabilmek. İnşallah birinci olup İstiklal Marşımızı okutup, bayrağımızı göndere çekmek istiyorum."

Genç atlet, azmi ve başarısıyla başta kardeşleri olmak üzere çevresindekilere örnek olduğuna değinerek kendisi gibi görme engelli olan erkek kardeşinin de milli sporcu olmayı istediğini vurguladı.

Öznur Alamur'un kılavuzu Atakan Altınsoy ise sezon başından beri beraber çalıştıklarını dile getirerek, kendisiyle çok iyi anlaştıklarını kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.