Dolar
32.47
Euro
34.78
Altın
2,340.15
ETH/USDT
3,144.20
BTC/USDT
63,921.00
BIST 100
9,915.62
Yaşam

Köy kahvesinin 'Sevgi ablası'

Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Dereköy'de, 10 yıldır kapalı olan köy kahvesini işletmeye başlayan 56 yaşındaki Sevgi Cankurt, kazandığı parayla kızını okutuyor, askerdeki oğluna bakıyor.

29.09.2017 - Güncelleme : 29.09.2017
Köy kahvesinin 'Sevgi ablası' Fotoğraf: AA / Süleyman Özaydın

'BALIKESİR 

Eşini kaybettikten sonra memleketine dönüp, 10 yıldır kapalı olan köy kahvesini işletmeye başlayan 56 yaşındaki Sevgi Cankurt, kazandığı parayla kızını okutuyor, askerdeki oğluna bakıyor. 

 

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde yaşarken, eşini kaybeden Sevgi Cankurt (56), kızı ve oğluyla Manyas ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Dereköy'deki baba ocağına döndü.  

Cankurt, emekli aylığı dışında herhangi bir geliri olmadığı için mahallenin 10 yıldır kapalı olan kahvesini işletmeye karar verdi. 

Dört yıldır kahvehaneyi işleten Cankurt, buradan elde ettiği gelirle lise son sınıf öğrencisi kızı ve askerdeki oğlunun ihtiyaçlarını karşılıyor. 

"Laf edenler, çekemeyenler oldu"

Cankurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerindeki köy kahvesini işleten kimse olmadığı için 10 yıl kapalı kaldığını belirtti. 

Muhtarla konuşup, kahvehaneyi açtığını ve birikmiş elektrik, su faturalarını ödediğini anlatan Cankurt, "Daha sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale yapıldı ve yine ben işletmesini aldım. Ben burayı açmak isteyince rekabetçiler çıktı, laf edenler oldu, çekemeyen birkaç kişi oldu. Ama beni bıktıramadılar, usandıramadılar. Oğlum askerde, kızım lisede okuyor. Onlara para göndermem lazımdı. Kimseden fayda yok. Kahveden az da olsa bir gelir var." diye konuştu. 

Cankurt, ihtiyacı olduğu için bu kahvehaneyi işletmeye karar verdiğini ancak başlangıçta mahallelinin kendisini kabullenemediğini hatta zorluk çıkardığını aktararak, yılmak yerine kendini kabullendirmeyi hedeflediğini, uzun uğraşlar sonucunda bunu da başardığını dile getirdi.

"Köylüler ilk etapta yadırgadı, sonra alıştılar"

İlk zamanlarda kahvehaneye gelenlerin "argo" sözler sarf ettiğini ancak zamanla onların da değiştiğini anlatan Cankurt, şöyle devam etti:

"4 yıldır burayı işletiyorum. Köylüler ilk etapta yadırgadı, sonra alıştılar. Şimdilerde bir sorun yaşamıyorum. Kimi 'Sevgi abla' kimi 'Sevgi hanım', kimi de 'kardeşim, ablam' diye hitap ediyor. İlk zamanlarda argo sözler söylüyorlardı. Zamanla onlar da değişti. Şimdilerde hiçbir sıkıntı yok. Sabah 06.30'da açıyorum, akşam 22.30'da kapatıyorum. Köyümüzde de fazla bir kalabalık kalmadı, tenhalaştı."

Cankurt, uzun yıllardır kapalı kalması yüzünden bakımsız olan kahvehanenin çevresini temizlediğini, çiçekler yerleştirdiğini ve bunların beğeni topladığını ifade ederek, tek şikayetinin sigara izmaritlerinin çevreye atılması olduğunu vurguladı.

Mahalleli memnun

Mahalle sakinlerinden Ali Gültekin (75), kahvenin bir kadın tarafından işletilmesinin kendilerini mutlu ettiğini ve ayrıca daha temiz bir ortamda arkadaşlarıyla sohbet imkanı olduğunu söyledi.

Kadir Öztürk (67) de "Ablamız kahvehaneye bakıyor. Sayesinde çay, kahve içiyoruz. Burası uzun yıllar kapalı kalmıştı. O olmasa kahvemiz olmayacaktı." ifadelerini kullandı.  

Aziz Üstündar (58) da "Sevgi hanımdan Allah razı olsun. Başka da kimsenin yapacağı bir iş değil gibi. Hizmetinden, çayından temizliğinden memnunuz." dedi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.