Yaşam

'Şalvarlı ressam'dan engelli ve çocuklara resim dersi

İzmir'in kırsal mahallerinden Kavacık'ta 45 yaşında resim yeteneği keşfedilen ve 8 yılda 3 sergi açan engelli Meryem Düzgünkaya, köy evini resim yapmayı öğrenmek isteyen çocuk, kadın ve engellilere açtı.

09.12.2016 - Güncelleme : 10.12.2016
'Şalvarlı ressam'dan engelli ve çocuklara resim dersi

İZMİR - Efsun Yılmaz

İzmir'in kırsal mahallelerinden Kavacık'ta yaşayan ve 45 yaşında resim yeteneği keşfedilen Meryem Düzgünkaya, 8 yılda 3 sergi açtıktan sonra yalnız yaşadığı köy evini ücretsiz resim dersi için çocuk, kadın ve engellilere açtı.

Henüz 3,5 yaşındayken çocuk felci geçirerek ortopedik engelli olan, tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayan ve çok istemesine rağmen ilkokuldan sonra eğitimini sürdüremeyen Düzgünkaya'nın hayatı, 8 yıl önce mahallelerine gelen bir ressamın verdiği dersle değişti.

Kısa süreli eğitimde resimdeki yeteneğini keşfeden Düzgünkaya, daha sonra doğal yaşamı anlatan tablolar yapmaya başladı.

Yöresel giyimi nedeniyle "şalvarlı ressam" olarak anılan Meryem Düzgünkaya, 45 yaşından sonra 3 sergi açtı, tablolarını da Almanya, Norveç gibi Avrupa ülkelerindeki sanatseverlere gönderdi.

Sanat eleştirmenlerinden olumlu eleştiriler alan Düzgünkaya, ulusal bir sanat atölyesi ve yerel yönetim iş birliği ile düzenlenen organizasyon kapsamında "yılın sanatçısı" ödülünü de kazandı.

Düzgünkaya, köyündeki çocuklara, kadınlara ve engellilere de sanat için şans vermek isteyerek, eşini kanserden kaybettikten sonra yalnız yaşadığı evinde ücretsiz resim dersi vermeye başladı.

'Şalvarlı ressamım ve bununla gurur duyuyorum'

Meryem Düzgünkaya, yeteneğini farkettikten sonra evini resim atölyesi gibi kullanmaya başladığını, hayallerini tuvale aktardığını dile getirdi.

Açtığı sergilerinin ilgi gördüğünü anlatan Düzgünkaya, "Sanat camiasında şalvarlı, yazmalı ve aynı zamanda engelli bir köylü kadınına çok rastlanmaz. Hiçbir zaman geldiğim yerden, engelimden ve giyimimden utanmadım. Şalvarlı ressamım ve bununla gurur duyuyorum. Her yere şalvarımla gidiyorum. Özellikle tablolarımın yurt dışından talep görmesi beni çok mutlu ediyor." diye konuştu.

Düzgünkaya, engellilere, çocuklara ve kadınlara destek vermeye çalıştığını anlatarak, "İstekli olan çocuklara resim tutkusunu aşılamaya çalışıyorum. Benim evim atölyem, köyümün çocukları da öğrencim oldu. Herkes sanat yapmalı, ister eğitimli, şehirli olsun, isterse okuma yazma bile bilmesin." ifadelerini kullandı.

Düzgünkaya, bir sanat atölyesi kurarak daha çok insana ulaşabilmeyi arzuladığını vurgulayarak, engellilerin sesini duyurabilmek amacıyla eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmini de yaptığını ancak görev yaptığı dönemde kendisine ulaşamadığını ifade etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.