Yaşam

Şarj aletinden uzakta yaşayamıyor

Mersin'de yaptığı ani bir hareket sonrası beli tutulan ve 22 kez ameliyat olan İlhan, ağrılarının azalması için omuriliğine takılan pili özel cihaz yardımıyla her gün 7-8 saat süren bir işlem sonucu şarj ediyor.

16.11.2017 - Güncelleme : 16.11.2017
Şarj aletinden uzakta yaşayamıyor Fotoğraf: AA/Mustafa Güngör

MERSİN - Mustafa Güngör

Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşayan ve yıllar önce ani bir hareketi nedeniyle beli tutulup, bugüne kadar 22 kez ameliyat olan 48 yaşındaki Türkan İlhan, 2003 yılında ağrılarının azalması için omuriliğine takılan pili her gün 7-8 saat süren işlemle vücudunda şarj ediyor.

İlçeye bağlı Caminur Mahallesi'nde yaşayan ve 20 yıl önce iş yerindeki sandalyede otururken ani bir hareketi sonrası beli tutulan İlhan'ın yaşamı, ağrıları nedeniyle o günden sonra oldukça zorlaştı.

Bugüne kadar belinden 22 kez ameliyat olup kırmızı reçeteli ilaçlar kullanan ancak bir türlü ağrılarından kurtulamayan İlhan'ın omuriliğine 2003 yılında pil takıldı.

Pil sayesinde bir nebze olsun rahata eren İlhan, ortalama 16 saat dayanan pilin gücünün azaldığı anlarda ise tekrar acı duyuyor.

Bu nedenle her gün vücudundaki pili 7-8 saat şarj etmek zorunda kalan İlhan, bu süreçte özel cihaz aracılığıyla prize takılı olarak bekliyor.

"Şarj azalınca ise ağrılarım tekrar artıyor"

İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıldır yaşadığı ağrılar nedeniyle çok büyük zorluklar çektiğini söyledi.

Omuriliğindeki ağrılar için tüm tedavi yöntemlerinin denendiğini ve en son 2003 yılında pil takılmaya karar verildiğini anlatan İlhan, "Bugüne kadar kullanmadığım ilaç kalmadı. 2003 yılında tedaviye artık cevap verilmeyince pil takılmaya karar verildi. O dönemde çok nadir bir uygulamaydı. Birçok aşamadan geçtim, pili almak için çok savaş verdim. O dönemde bir yılda 2 defa pil değiştirdiğimiz oldu. Sonrasında her 3 yılda bir değişmeye başlandı." diye konuştu.

Pilin çalışma sistemi hakkında da bilgi veren İlhan, "Omuriliğin ağrıların beyne ulaştırılmasını engellemek için bir görevi var. Benim omuriliğim sıkıntılı olduğu için ağrıları çok şiddetli hissediyordum, duramıyordum. Ağrıları daha az hissetmem için doktorlarım omuriliğime pil taktı ve o bölgemi güçlendirdi. Pilin şarjı olduğu zaman daha az ağrı hissediyorum. Şarj azalınca ise ağrılarım tekrar artıyor." ifadesini kulandı.

"Elektrikler kesildiğinde bilin ki kıyamet kopmuştur" 

İlhan, rahatsızlığı nedeniyle oturma güçlüğü yaşadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Omurilikte halen 4-5 fıtık duruyor. Belimdeki pili her gün şarj etmek zorundayım. Derimin altındaki pili şarj etmem için bir alet var. Şarj aletini prize taktıktan sonra pilin olduğu bölgeye tutuyorum. Cihazı kumandayla çalıştırıyorum. Ortalama 7-8 saat ayakta veya yatarak şarj ediyorum. Elektrikler kesildiğinde bilin ki kıyamet kopmuştur, hayatım bitiyor. Nasıl elektrikli motorlar şarj ediliyor. Ben de bunu prize takıp her gün kendimi şarj ediyorum. Bu pilin bitmesi durumunda ben ağrıdan duramıyorum. Az da olsa ağrılarım bu pil sayesinde azalıyor."

Ağrıları nedeniyle çalışamadığını anlatan İlhan, 1 saat ayakta durması durumunda en az 2 saat dinlenmek zorunda kaldığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın