Dolar
32.46
Euro
34.62
Altın
2,391.20
ETH/USDT
3,084.00
BTC/USDT
64,197.00
BIST 100
9,693.46
Yaşam

Suriyeli genç sığınmacı komşu tavsiyesiyle bakır işlemecisi oldu

Ülkesindeki savaştan kaçarak Hatay'ın Hassa ilçesine sığınan 18 yaşındaki Suriyeli Diya Ebul Uyun, komşularının yönlendirmesiyle gittiği kursta bakır işlemeciliğini öğrenip meslek sahibi oldu.

28.06.2017 - Güncelleme : 29.06.2017
Suriyeli genç sığınmacı komşu tavsiyesiyle bakır işlemecisi oldu

HATAY-Hilmi Tunahan Karakaya

Suriye'nin Hama kentindeki şiddetli çatışmalar nedeniyle vatanını terk edip ailesiyle Hassa'ya sığınan 18 yaşındaki Diya Ebul Uyun, yaklaşık 4 yıldır burada güvenli şekilde yaşamını sürdürüyor.

Yaşadığı bölgeye kısa sürede uyum sağlayan ve komşularının tavsiyesi üzerine halk eğitim merkezindeki kurslara katılan Uyun, burada bakır işlemeciliğini öğrendi.

Kısa sürede ustalaşan ve birbirinden güzel eserler üretmeye başlayan Uyun, tepsi, saat, ibrik ve çeşitli biblolardan oluşan bakır objelere işlemeler yapıp tanesini 40 ila 100 liraya satarak ailesinin ve kendisinin geçimini sağlıyor.

"Bakırla ilk kez burada tanışmıştım"

Uyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşadıkları dönemde Esed rejimine bağlı askerlerin evlerine baskın yaparak babasını götürdüğünü ve bir gün boyunca işkence yaptıklarını anlattı.

İşkencenin ardından babasının iki ay hastanede yattığını, askerlerin ise daha sonra tekrar gelerek evlerini yaktıklarını aktaran Uyun, yaşananların sonucunda ülkelerinden kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Burada komşularının kendilerini çok güzel karşıladığını ve çok fazla yardımcı olduklarını ifade eden Uyun, şöyle devam etti:

"Burada bir ev kiraladık annem, babam ve 8 kardeşimle yaşamaya başladık. Geldiğimizde hiçbir şeyimiz yoktu. Sağ olsun komşular tüm ihtiyaçlarımız karşıladı. Komşularımız bana daha sonra halk eğitim merkezinde çeşitli kursların olduğunu söylediler. Merak ettim ve ben de oradaki kursların içinden bakır işlemeciliği kursuna katıldım. Bakırla ilk kez burada tanışmıştım ve çok hoşuma gitti. Eğitmenimizin gösterdiklerini tek tek izleyip yapmaya başladım ve başarılı da oldum."

Uyun, komşularının meslek öğrenmesinin yanı sıra atölye kurmasına da yardım ettiğini anlatarak, bakkal olan komşusunun kullanmadığı depoyu atölye olarak kendisine tahsis ettiğini söyledi.

Desteklerinden dolayı komşularına minnettar kaldığını belirten Uyun, "Şimdi kendi atölyem var ve sipariş alıp yaptıklarımı satıyorum hem zamanımı değerlendiriyorum hem de aileme bakabilmek için gerekli parayı kazanıyorum. Yaptığım ürünleri de deponun bir köşesinde sergiliyorum. Buraya gelemediğim günlerde evde yapmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Bakırdan tepsi, sürahi, ibrik ve saat gibi çeşitli objelere işleme yaptığını dile getiren Uyun, sipariş üzerine yaptığı ürünleri kargoyla Türkiye'nin çeşitli yerlerine gönderdiğini aktardı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın