Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,567.80
BTC/USDT
70,281.00
BIST 100
9,125.40
Yaşam

Yaban hayvanları Kars'ta şifa buldu

Kars'taki Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde çeşitli nedenlerle yaralanan ya da rahatsızlanan çok sayıda yaban hayvanı tedavi edildi.

18.10.2017 - Güncelleme : 18.10.2017
Yaban hayvanları Kars'ta şifa buldu Fotoğraf: AA/Cüneyt Çelik

KARS - Cüneyt Çelik

Kars'taki Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Doğa Anadolu ve Karadeniz Bölgelerindeki bazı illerde çeşitli nedenlerle yaralanan çok sayıda yabani hayvanı tedavi ederek, sağlığına kavuşturdu.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) yerleşkesinde yer alan, idari, klinik ve rehabilitasyon bölümleri bulunan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 13. Bölge Müdürlüğüne bağlı merkezde Ağrı, Iğdır, Ardahan, Bingöl, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane ve Artvin'den getirilen çok sayıda yabani hayvan tedavi ediliyor.

Bin 600 metrekaresi kapalı toplam 14 bin metrekare alana kurulan merkez, bölgedeki illerde çeşitli nedenlerle yaralanan ya da rahatsızlanan boz ayı, vaşak, yırtıcı kuşlar, su kuşları ve birçok yabani hayvana hizmet veriyor.

Bir çok yabani hayvanın şifa bulduğu merkezdeki 45 gönüllü öğrenci, veteriner hekimler nezaretinde yaban hayvanlarının bakımı ve tedavisi yapıp doğal ortamına salıveriyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürlüğü Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin bölgedeki 8 ile hizmet verdiğini belirterek, "Tabiatta güçten düşmüş, zarar görmüş veya yasa dışı avcıların vurmasıyla yaralanmış hayvanlar burada tedavi edilip tekrar yaşadıkları habitata bırakılıyor." dedi.

Merkezdeki gönüllü öğrencilerin yabani hayvanların tedavi süresinin her aşamasında yer aldığını anlatan Doğanay, şöyle devam etti:

"Özellikle Ağrı, Iğdır, Ardahan, Bingöl, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Artvin illerimize hizmet veriyoruz. Bölgenin hemem hemen tüm illerinden, ilçelerinden, köylerinden, kırsal alanlarından yabani hayvanlar buraya getirilmekte ve tedavi süreçleri tamamlanmaktadır. Üniversitemizin büyük gönüllü ordusu var, 45 kişilik ekip bu yabani hayvanların buraya transferinden tedavi süresinin her aşamasında başlarında durup gönüllülük esasına göre tedavilerini takip etmektedir."

10 ayda 339 yabani hayvan tedavi edildi

Doğanay, daha çok yabani su kuşlarının merkeze getirildiğini söyleyerek, şu bilgileri aktardı:

"Büyük memeli dediğimiz ayı ve kurt yavruları ve vaşaklar da rehabilitasyon merkezimize getiriliyor. Bu yıl 339 yabani hayvan hastanemize getirilip tedavi altına alındı. Bunlardan 67'si tabiata yeniden kazandırıldı. Tabiata kazandırılması mümkün görülmeyen yabani hayvanlar ise akademisyen hocalarımızın raporlarıyla ülkemizdeki hayvanat bahçelerine transfer ediliyor."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.