Dünya

Yemen'de mayınlar sivillerin hayatını tehdit ediyor

Yemen'de iki yıldan uzun süredir devam eden iç savaşta mayın patlaması sonucu 615 kişi öldü, 942 kişi yaralandı

04.04.2017 - Güncelleme : 04.04.2017
Yemen'de mayınlar sivillerin hayatını tehdit ediyor

SANA

Yemen'de Husiler ve onlara destek veren devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında iki yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta 615 kişinin mayın patlaması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Yemen'de birçok kuruluş, "4 Nisan Dünya Mayın Bilincini Geliştirme Günü" dolayısıyla, ülkede çatışan tarafların yerleşim bölgelerine mayın ve patlayıcı yerleştirmesini kınayarak protesto çağrısında bulundu.

Çatı örgütü niteliğindeki İnsan Hakları İzleme Koalisyonu'nun açıklamasına göre, Yemen'de çatışmaların başladığı günden bu yana yerleşim alanlarına döşenen patlayıcıların infilak etmesi sonucu 615 kişi hayatını kaybetti, 942 kişi yaralandı. Ülkenin çeşitli illerinde yaklaşık 210 bin mayının sivillerin hayatını tehdit ettiği belirtildi.

Koalisyonun Yönetim Kurulu Başkanı Mutahhar el-Bezici, "En ciddi sorun bir mayın haritası olmaması. Mayınlar yerlere rastgele döşeniyor." dedi.

Husilerin yerleşim alanlarına mayın döşemeyi sürdürdüğünü aktaran Bezici, ülkedeki mayın tehlikesinin bertaraf edilmesi için büyük bir projeye ihtiyaç duyulduğu belirtti.

Bezici ayrıca, mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden 615 kişiden 101'inin çocuk olduğu bilgisini paylaştı.

Yemen'deki meşru hükümet güçleri, Husiler ve Salih yanlılarını ülkenin çeşitli bölgelerine 250 bin mayın döşemekle suçluyor. Hükümet kaynakları, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinden aldıkları destekle bugüne kadar 40 bin mayını imha ettiklerini vurguluyor.

"360 binden fazla patlayıcı imha edildi"

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Yemen ofisi de ülkedeki partner kuruluşuyla sahada mayın araması ve imha çalışmaları yürütüyor.

UNDP'den yapılan yazılı açıklamada, bu çalışmalar kapsamında 2016'dan bu yana Yemen'de ölüm ve yaralanmalara yol açabilecek 360 binden fazla patlayıcının imha edildiği aktarıldı.

Muhabir: Mahmut Geldi

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın