Dolar
32.31
Euro
34.87
Altın
2,194.94
ETH/USDT
3,579.00
BTC/USDT
70,600.00
BIST 100
9,018.11
Ekonomi

'Küresel faktörlerle ilgili riskler daha belirginleşti'

ECB Başkanı Draghi, "Avro Bölgesi büyüme görünümünü çevreleyen risklerin geniş ölçüde dengeli ancak artan korumacılık tehdidi de dahil olmak üzere küresel faktörlerle ilgili riskler daha belirgin hale geldi" dedi.

26.04.2018 - Güncelleme : 26.04.2018
'Küresel faktörlerle ilgili riskler daha belirginleşti' Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi (fotoğrafta), faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt’ta basın toplantısı düzenledi. ( Abdulselam Durdak - Anadolu Ajansı )

FRANKFURT

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi büyüme görünümünü çevreleyen risklerin geniş ölçüde dengeli olduğunu ancak, artan korumacılık tehdidi de dahil olmak üzere küresel faktörlerle ilgili risklerin daha belirgin hale geldiğini söyledi. Draghi, ECB faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında, düzenli ekonomik ve mali analizlere dayanarak faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını ve faizlerin uzun süre için "mevcut" seviyelerde kalmasını beklediklerini ifade etti.

Varlık alım programının aylık 30 milyar avro seviyesinde Eylül 2018’e kadar süreceğini aktaran Draghi, gerekmesi halinde programın daha da uzatılabileceğini dile getirdi.

Beklenenden daha yüksek gelen büyümenin ve mart başındaki toplantıdan beri gelen bilgilerin, büyümenin sağlam ve geniş tabanlı bir şekilde devam etmekle birlikte bir miktar yavaşladığına işaret ettiğini belirten Draghi, “Avro Bölgesi ekonomisinin altta yatan gücü, enflasyonun orta vadede hedefimiz olan yüzde 2’ye yakın fakat yüzde 2’nin hemen altındaki seviyeye yakınsamasına yardımcı olacağına yönelik inancımızı desteklemeye devam ediyor. “ dedi.

“Aynı zamanda çekirdek enflasyon baskılanmış kalmaya devam etmekte ve hale yukarı yönlü sürdürülebilir bir trendin başladığına dair ikna edici sinyaller vermiyor.” diyen Draghi, bu bağlamda ECB Yönetim Konseyi’nin döviz kurlarındaki ve finansal şartlardaki gelişmeleri izlemeye devam edeceğini ifade etti.

“Büyüme hızında bir miktar yavaşlama var”

Genel olarak büyümenin sağlam ve geniş tabanlı kalmasının beklendiğine dikkati çeken Draghi, şunları kaydetti:

“Son ekonomik göstergeler, yılın başından bu yana büyüme hızında bir miktar yavaşlama olduğunu gösteriyor. Bu yavaşlama kısmen geçtiğimiz yılın sonunda gözlemlenen yüksek büyüme hızından bir geri çekmeyi yansıtabilirken, geçici faktörler de söz konusu olabilir. Bununla birlikte, genel olarak, büyümenin sağlam ve geniş tabanlı kalması bekleniyor."

Son dönemdeki korumacılık tehdidine de değinen Draghi, “Avro Bölgesi büyüme görünümünü çevreleyen riskler geniş ölçüde dengeli. Ancak, artan korumacılık tehdidi de dahil olmak üzere küresel faktörlerle ilgili riskler daha belirgin hale geldi.” diye konuştu.

Parasal teşvike hala ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Draghi, parasal analizden gelen sinyallerle ekonomik analiz sonuçlarının sağlamasının, enflasyon oranlarının yüzde 2'ye yakın seviyelere doğru sürekli bir yakınsamasını sağlanmak için geniş miktarda parasal teşvike ihtiyaç duyulduğunu doğruladığını ifade etti.

Draghi, daha önceki toplantılarda olduğu gibi para politikası önlemlerinin tümünden faydalanabilmek için diğer politika alanlarının ekonomik büyümeye daha kararlı bir şekilde katkıda bulunması gerektiğini dile getirdi.

Muhabir: Abdulselam Durdak

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın